dinsdag 27 januari 2015

Getest | Melkopschuimer van Randwyck


Koffie in cafeetjes smaakt altijd extra lekker. Heel vaak is de oorzaak daarvan de heerlijke schuimlaag die erop ligt. Deze meng ik dan een beetje met de koffie en hier geniet ik meer van dan de koffie die ik thuis maak. Toch is thuis melk opschuimen helemaal niet zo moeilijk. Met deze melkopschuimer van Randwyck zou het al helemaal een eitje moeten zijn. We zullen het zien.



Bij een melkopschuimer dacht ik altijd aan van die dure elektrische apparaten, maar dat hoeft helemaal niet het geval te zijn. De melkopschuimer die ik met Kerst kreeg is van het merk Randwyck en werkt niet op elektriciteit, maar op spierkracht. Je hoeft enkel de hendel op en neer te halen en je warme melk is opgeklopt. Maar is dit product in gebruik ook echt wel zo fijn? Ik testte het uit. Aan het uiterlijk is in ieder geval niets mis. Het is een leuk kannetje met een niet te groot formaat en door de transparantie kun je goed zien wat er met de melk gebeurt.


Bij het product ziet een handleiding, die gelukkig maar uit drie stappen bestaat. Ook staan er wat suggesties van recepten waarbij de melkopschuimer je kan helpen. Het leek me in de eerste instantie goed om deze drie stappen even door te lopen, maar dat bleek toch geen goed idee te zijn. Het was eigenlijk al te verwachten. Eerst de stamper op en neer bewegen en daarna pas de melk opwarmen werkt natuurlijk niet. Het moet andersom. Daarnaast is de melk op 500 watt na 45 seconden nog niet heet genoeg om in melkschuim te veranderen. In mijn magnetron doe ik het kannetje met melk (tot de streep) zo'n anderhalve minuut op de hardste stand. Ik wacht tot de melk net niet over de rand loopt en zet de magnetron dan uit. Na zo'n 20 keer stampen met de stamper is het melk omgetoverd tot prachtig schuim.



Voordat ik begin met het schuimen van de melk, zet ik een bakkie koffie. Ik schenk het water vanuit het glas of de mok die ik ga gebruiken in het koffiezetapparaat. Deze is vaak gevuld tot een derde van het glas. Ook drink ik het met suiker. De melk voeg je uiteraard aan je koffie toe als het melkschuim klaar is. Een klein minpuntje aan het maken van het melkschuim, kan de bende zijn die je erna op zult moeten ruimen. Er komen tijdens het stampen namelijk wat spetters uit de bovenkant van de pomp. Gelukkig is dit aantal te overzien. Je hoeft enkel een doekje over het aanrecht te vegen. Ik bedoel, het is maar melk.



Ik weet niet of dat bij elke melkopschuimer het geval is, maar een deel van de melk blijft onopgeschuimd. Ik vind het geen probleem, want dat deel roer ik gewoon door mijn koffie. Het resultaat is een prachtige dikke laag schuim. Wanneer je de melk in de opschuimer tot de aangegeven rand vult, heb je het resultaat hierboven op de foto voor twee koppen koffie. Ik ben er ontzettend tevreden over.


Dit product kan ik elke koffielover aanraden. Het is een goede investering waar je heerlijk melkschuim mee kunt maken. Er blijft wat onopgeschuimd melk over die je door je koffie kunt roeren, maar het is persoonlijk wat je daarvan vindt. Daarnaast kan het een beetje troep geven. Toch kan ik hier na kennis van de prijs niet over klagen. Bij winkels als Blokker en Marskramer kun je 'm al kopen tussen 13 en 14 euro.

Gebruik jij een melkopschuimer? Waarvoor?

1 opmerking:

  1. Na een jaar de melkopschuimer van Xenos gebruikt te hebben, is het onderdeel, direct boven de gaatjes omgekruld, niet meer recht te krijgen.
    Geen duurzame apparaten dus.

    Ook op jouw apparaat zit zo’n ding.

    BeantwoordenVerwijderen