zondag 15 mei 2016

"Maar zit je dan de hele dag niks te doen?"


Stoppen met een studie en dan... een jaar naar het buitenland, werken, een project opzetten. Allemaal mogelijkheden, maar allemaal mogelijkheden waar ik zelf niet voor gekozen heb toen ik stopte met mijn studie. De vraag die ik sinds dat moment dat ook het meeste heb gekregen is vooral "maar zit je dan de hele dag niks te doen?".


Nee, het is écht niet zo dat ik de hele dag letterlijk niks doe. Ik kan toch niet stilzitten, daar heb ik het geduld niet voor, maar om nou elke dag ineens het huis uit te gaan hoeft voor mij ook niet. Bovendien hebben al mijn vriendinnen wel gewoon school, dat is niet ineens anders omdat ik ben gestopt. Voor de meeste mensen gaat het leven gewoon door, maar nadat ik stopte met mijn studie viel het voor mij allemaal even stil.

Ineens had ik vrije tijd, tijd om dingen te doen die ik al heel lang niet meer had gedaan. Tijd voor projecten waar ik al sinds de brugklas mee bezig was. Eindelijk een beetje tijd voor mezelf en nu het alweer mei is kan ik oprecht zeggen dat dat is geweest wat ik nodig had. Zonder dat ik het zelf door had zat ik vol met stress, stress die in al die jaren was opgehoopt tot een grote berg waar ik niet alleen mentaal, maar ook lichamelijk helemaal kapot van was. Ik had erg vaak huilbuien, zonder dat ik wist waar die vandaan kwamen, maar sinds ik gestopt ben met mijn studie en even die rust heb zijn dit er zoveel minder geworden, daar ben ik echt heel erg blij mee.

De stress was natuurlijk niet zomaar weg, want nadat ik mijn moeder had uitgelegd dat ik zou stoppen met mijn studie, moest ik het mijn vrienden en andere kennissen nog vertellen. Ook dat vond ik moeilijk, want uiteindelijk heeft iedereen toch wel meteen zijn of haar mening klaar en ik weet ook dat er mensen zijn geweest die dachten "zie je wel, ze kan het niet". Dit was best moeilijk, maar ik heb dat allemaal heel erg snel van mij af gegooid. Inmiddels heb ik geleerd dat je moet doen wat je hart je in geeft en dat je geen dingen moet doen waar je ongelukkig van wordt.

Ook op mijn werk moest ik het vertellen, maar daar waren de reacties gelukkig erg positief. Bovendien had ik ook meteen aangegeven dat ik best wel extra wilde werken als het nodig was, ik zag het namelijk helemaal niet zitten om de hele dag thuis te zitten en dus niets te doen.

Nu ik dit typ ben ik toevallig een week vrij, maar werken heb ik zeker veel gedaan. Dat thuis zitten is ook wel af en toe gebeurd, maar ik heb naast het werken vooral de tijd genomen om leuke dingen te doen en m'n eigen projecten te creëren zodat ik toch bezig blijf. Bovendien ben ik heel erg veel aan het lezen, mijn boekenkast is zo vol, maar om de boeken ook echt te lezen was een hele opgave. Met school, werk en een sociaal leven had ik er gewoon geen tijd voor en dat heb ik nu wel. Het is iets waar ik veel voldoening uit haal en wat ik leuk vind om te doen, hoe saai dat ook voor sommigen van jullie mag klinken ;).


Het is nu mei en ik zit sinds september thuis en ik kan zeggen dat ik mij in tegenstelling tot die eerste schoolweek van het tweede jaar veel en veel gelukkiger voel. Er klopte toen gewoon iets niet, iets waar ik niet gelukkig van werd. Nu lag dit ook aan mijn opleiding waar ik geen voldoening uit kon halen, maar bovenal was het denk ik gewoon stress, die in al die jaren zo was opgehoopt dat ik gewoon brak. Het voelt dan ook goed om nu te kunnen zeggen dat ik blij ben met mijn keuze en dat ik met een veel rooskleuriger beeld naar de toekomst kijk.

Voor mijn volgende studie heb ik al een keuze gemaakt, ik ga namelijk niet nog een jaar thuis zitten, ik begin school en het leren wel oprecht te missen. Ook realiseer je pas hoeveel je mist aan sociaal contact als je niet naar school gaat. Gelukkig heb ik mijn vriendinnen nog, maar ook school is een groot onderdeel van interactie met mensen. Anyway, ik heb deze keer gekozen voor Media en Entertainment Management op Inholland Haarlem. Ook iets met management, maar in een totaal ander werkveld. Ik wist al snel nadat ik gestopt was met Farmakunde dat ik dit wilde doen en heb dan ook alle inschrijvingen en de studiekeuzecheck al achter de rug. Een officiële bevestiging of ik ben aangenomen is nog niet binnen, maar het ziet er positief uit.

Nou, nu zijn jullie weer redelijk op de hoogte over hoe het er met mij voor staat. Misschien dat je zelf ook weleens in een positie hebt gezeten waarbij je het even allemaal niet meer wist? Wat ik mee wil geven is dat je moet doen waar je je goed bij voelt, zelfs als dit betekent dat je iets moet opofferen, zelfs als je daarmee eerst helemaal aan de grond zit. Vanaf de bodem kan je alleen nog maar naar boven gaan.

Xx Ilona

Related:

No Comments Yet, Leave Yours!