maandag 7 maart 2016

Doel, de spookstad van België


Een week geleden ging ik met een aantal vriendinnen naar Doel, een spookstad in België. In eerste instantie gingen we uit nieuwsgierigheid heen, veel huizen in het dorp staan namelijk leeg en wie is daar nou niet nieuwsgierig naar? Op internet las ik al dat er veel meer te zien was in Doel, dus ik nam mijn camera mee en maakte daar heel wat foto's, die ik jullie graag wil laten zien.


Doel is een plaats aan de linkeroever van de Schelde. Maar toen er rond 1970 bekend werd gemaakt dat het dorp moest wijken voor expansie van de haven raakte het dorp in verval. Bovendien werd er een kerncentrale gebouwd in de buurt van Doel, die tot op heden nog steeds in gebruik is.


Jaren nadat de expansie bekend werd gemaakt werd er door de regering flink getwijfeld aan de leefbaarheid in Doel. Hierdoor kreeg je een splitsing in de gemeenschap van Doel, want er waren ook mensen die wel in het dorp wilden blijven. Uiteindelijk is er een oplossing gekomen en konden de bewoners die dat wilden hun huis vrijwillig verkopen. Met dit akkoord raakte het dorp steeds meer in verval. Vele mensen maakten gebruik van het akkoord en verlieten het dorp, waardoor ook de school die er stond moest sluiten.


Omdat er nog geen bouwvergunning is voor de uitbreiding, moet ondanks dat het dorp bijna volledig leeg staat, de leefbaarheid van het dorp en de woonkwaliteit worden gegarandeerd. Dit is dan ook precies het punt waarop het eigenlijk een beetje schud, want vele huizen staan leeg, er komt ook niemand meer te wonen, maar je mag er eigenlijk niet in, omdat er nog allerlei regels omheen zitten. Dit zorgde er dan ook voor dat er een lange periode is geweest waarbij er krakers in de panden zaten, wat destijds dan ook gedoogd werd. Toch is er op een gegeven moment afgerekend met deze illegale praktijken en sinds 2006 zijn er dan ook geen krakers meer in het dorp te vinden.

Op dit moment zijn ze vooral bezig met de afbraak van woningen, wat we ook goed gezien hebben. Het dorp bestaat vooral uit rijtjeshuizen, maar sommige rijtjes werden ineens verstoord door een groot gapend gaat, waar eerder een huis stond. Heel raar om te zien.

De mensen die op dit moment nog in Doel wonen, zijn mensen met een eigen huis. Deze kunnen alleen door onteigening gedwongen worden om het dorp te verlaten. Wij hadden zelf het idee dat veel van de bewoners niet echt blij zijn met de status die Doel nu heeft, die van spookstad. De mensen lijken erg op zichzelf en lijken de komst van vreemde gasten ook niet helemaal te waarderen. Er rijdt ook door het hele dorp security en 's avonds ook politie om het dorp in de gaten te houden. Je mag de huizen nou eenmaal niet in en dat is wat vele mensen wel doen.


Zelf hebben we wel gekeken in de huizen, maar niet om iets te slopen of een andere vorm van vandalisme uit te voeren, we waren echt extreem nieuwsgierig en ondanks dat we het bijna in onze broek deden van angst zijn we op een gegeven moment toch een aantal huizen/schuren in geweest. Het is echt super vreemd om alleen al door het dorp te lopen, maar als je in de huizen bent zie je pas hoe erg het is gesteld met Doel. Het is echt alsof er een oorlog is geweest en mensen gewoon gepakt hebben wat ze konden pakken en zijn vertrokken. In een aantal huizen stonden nog meubels, overal op de vloer zag je lege flessen, kleding, manden en allerlei andere troep. Bovendien is er overal in het dorp graffiti te zien en allerlei uitlatingen van mensen die willen dat Doel blijft bestaan.


Op dit moment telt Doel nog zo'n 15-20 inwoners, bovendien wordt de kerk die er staat met de begraafplaats gewoon onderhouden en ook is er een café dat nog draait. Daarnaast is er nog een brasserie, die 'De Molen' heet, waar je lekker kan eten of een drankje kan doen. Ook wij hebben dat gedaan en binnen in zo'n contrast met wat je buiten ziet, heel leuk! De kerk kan je alleen in op afspraak, dit wisten wij niet en we hebben daar dan ook niet binnen gekeken.

Het uitstapje naar Doel is er zeker eentje die ook nooit meer zal vergeten, het is zo bizar wat je daar allemaal ziet en het idee dat het jaren terug nog een bruisend dorp was is lastig voor te stellen. Het zou mij ook niet verbazen als over een jaar of 10 het hele dorp leeg staat en de sloop toch echt gaat beginnen...

Heb jij al eens gehoord van Doel? Of ben je er al zelfs al een keer geweest?

4 opmerkingen:

 1. Ik heb al vaak gehoord van Doel, Had er graag op urbex willen gaan, maar helaas is dat zonder auto niet te doen. Toch bizar hoe een spookstadje ontstaat. Zitten de kunstenaars er ook niet meer?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zonder auto is het niet te bereiken inderdaad, zelfs met de auto raakten we de weg nog kwijt. Zover ik weet en van wat we gezien hebben zijn de kunstenaars er ook niet meer, alleen de Doelenaars met een eigen huis zitten er nog.

   Verwijderen
 2. Leuk om je bevindingen te lezen. Ik ben zelf ook al naar Doel geweest en ik vond dit best een bijzondere ervaring. Er hangt zo'n raar sfeertje in Doel, niet te beschrijven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt! De sfeer is zo raar, maar ook zo bijzonder... heel lastig te omschrijven inderdaad. Ook zeker een ervaring die ik niet snel meer vergeet. X

   Verwijderen